Hoitotyön tutkimussäätiö

Hoitoon liittyvien infektioiden ehkäisy

Osahankkeen tarkoituksena oli kehittää käsihygienian toteutumisen jatkuvaan seurantaan ja arviointiin yhtenäinen toimintamalli (KhYHKÄ). 

Käsihygienian merkitys terveydenhuollon kaikissa tehtävissä on keskeinen ja niistä aiheutuu yhteiskunnalle suuria kustannuksia. Hoitoon liittyviä infektioita ehkäistään tehokkaasti hyvillä käytännöillä, kuten asianmukaisella käsihygienialla.

Näyttöön perustuvat suositukset (WHO 5-moments) ohjaavat hyvään käsihygienian toteuttamiseen. Hyvä käsihygienia toteutuu, kun käsiä desinfioidaan riittävästi ennen potilaskontaktia ja sen jälkeen, ennen aseptisia toimenpiteitä, eritteisiin koskemisen jälkeen sekä potilaan lähiympäristöön koskettamisen jälkeen. Riittävä käsihygienia tarkoittaa käsien desinfiointia alkoholipohjaisella huuhteella 30 sekunnin ajan (EN Standard 1500 / 1997). Käsikorut ja pitkät/rakennekynnet ovat este käsien desinfektion toteutumiselle.

 

KhYHKÄ toimintamalli

Operational model

Kehitetty toimintamalli on sellaisenaan käyttöön otettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä koko maassa. Hoitotyön tutkimussäätiö järjestää organisaatioiden tarpeisiin räätälöityä koulutusta toimintamallin käyttöönottamisen tueksi.

 

http://www.hotus.fi/nayttoon-perustuvat-toimintamallit#sthash.YnzZ1mGR.dpuf

Vastuuhenkilö: Korhonen Anne, tutkija, Hoitotyön Tutkimussäätiö

Työryhmä

Julkaisut ja esitykset

Sivua viimeksi päivitetty 15.3.2018

Ajankohtaista

Mikä on näin mielenkiintoista? Hoitosuositukset. Ne ovat hoitotyön asiantuntijoiden järjestelmällisesti laatimia ja tieteellisesti perustelemia kannanottoja tutkimus- ja hoitovaihtoehtoihin #vaikuttavuus
Tervetuloa "Näytöllä hyviin tuloksiin 2019 -kilpailuun"! Kutsumme työyhteisöt rohkeasti mukaan! #nptsymp
Jokaisella muistisairaalla on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään

Uutisarkisto »