Hotuksen tutkimus- ja kehittämishankkeet liittyvät pääasiassa näyttöön perustuvaan toimintaan, sen edistämiseen sekä näyttöön perustuvan toiminnan arviointiin. Hotus osallistuu myös aktiivisesti yhteistyökumppaneidensa hankkeisiin.
Käynnissä olevat hankkeet
Muistisairautta sairastaville järjestettävän päivätoiminnan tila Suomessa -hanke (2022-2023)
Muistiliitto on käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on tuottaa tilannekuva Suomessa järjestettävästä muistisairautta sairastaville tarkoitetusta päivätoiminnasta. Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) toteuttaa selvityksen yhdessä Muistiliiton kanssa. Hankkeessa selvitetään päivätoiminnan tuottamisen tapoja, laajuutta, sisältöä sekä kehittämistarpeita. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa muistisairautta sairastaville tarjottavan päivätoiminnan kehittämisen tueksi. Hanketta rahoittaa Muistiliitto.
Tutkimus- ja ohjausryhmä
Arja Holopainen, tutkimusjohtaja, Hotus
Lotta Hamari, tutkija, Hotus
Heidi Parisod, tutkija, Hotus
Hannele Siltanen, tutkija, Hotus
Kaisa Marin, tutkija, Hotus
Minna Teiska, Muistiliitto
Katariina Suomu, Muistiliitto
Näyttöön perustuvan hoitotyön tilan arviointi
Hotus seuraa kansallisella kyselytutkimuksella Terveydenhuoltolakiin (1326/2010) kirjatun terveydenhuollon näyttöön perustuvan toiminnan velvoitteen toteutumista hoitotyön osalta. Hoitotyöntekijöille suunnattu kysely toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja seurantakysely toteutetaan 2-3 vuoden välein. Vuonna 2018 Hotuksen ja Sairaanhoitajaliiton julkaisema kyselyn raportti on saatavissa täältä.
Hotus on jatkanut kyselyssä käytettävän mittarin kehitystyötä yhteistyössä Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen kanssa. Järjestyksessään toinen hoitotyöntekijöille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin syksyllä 2021. Kyselyllä kerätyn tiedon avulla tavoitteena on tunnistaa mahdollisia kehittämistarpeita näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja sitä tukevissa rakenteissa. Vuonna 2021 toteutetun kyselyn tuloksista tullaan raportoimaan vuoden 2022 aikana.
Tasalaatuista hoitotyötä näyttöön perustuen (2022)
Vuonna 2022 Sairaanhoitajien koulutussäätiö rahoittaa Hotuksen tutkimushanketta Tasalaatuista hoitotyötä näyttöön perustuen. Hankkeessa tarkastellaan näyttöön perustuvan hoitotyön tilaa ja sen eroja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisen terveydenhuollon tasalaatuisen toiminnan edistämiseksi. Lisätietoja: heidi.parisod(a)hotus.fi
Hoitotyön sähköinen päätöksentuki (2020-)
Hotuksen Hoitotyön sähköinen päätöksentuki -hankkeen tarkoituksena on tarkastella potilastietojärjestelmiin integroidun sähköisen päätöksentuen käyttöä hoitotyössä ja sen mahdollisuuksia näyttöön perustuvan hoitotyön tukirakenteena perusterveydenhuollossa. Tarkoituksena on myös jatkokehittää sähköistä päätöksentukea hoitotyön tarpeita vastaavaan suuntaan yhdessä hoitotyöntekijöiden kanssa sekä integroida Hotuksen hoitosuosituksia osaksi järjestelmää aloittaen Keuhkoahtaumatautia sairastavan omahoidon ohjauksen sisällöt -hoitosuosituskokonaisuudesta.
Lue lisää Hoitotyön sähköinen päätöksentuki -hankkeesta
Yhteistyö Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston kanssa järjestelmällisten katsausten laadinnassa
Hotus sijoittui vuonna 2020 Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) järjestämässä järjestelmällisten katsausten laadinnan hankkimista koskevassa puitesopimuskilpailutuksessa korkealle saaden mahdollisuuden tiivistää yhteistyötä STM:n ja Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) kanssa. Hotus on yksi puitesopimuksen piirissä olevista tahoista, jotka toteuttavat STM:n toimeksiannosta järjestelmällisiä katsauksia eri aihealueista PALKO:n suositusvalmistelun tueksi. Järjestelmälliset katsauksen laaditaan yhteistyössä eri aihealueiden asiantuntijoiden kanssa. Puitesopimuskausi on kaksivuotinen, jonka lisäksi STM on käyttänyt yhden optiovuoden sopimuksen jatkamiseksi Hotuksen kanssa.
Lisätietoja PALKO:n sivuilta
Yhteistyökumppaneiden hankkeet, joissa Hotus on mukana
Tietoon pohjautuva jaettu päätöksenteko terveydenhuollossa (PROSHADE) 2021-
Hotus on mukana yhtenä asiantuntijatahona Suomen Akatemian rahoittaman PROSHADE-hankkeen vuorovaikutusverkostossa. Hankkeen tavoite on edistää kustannusvaikuttavaa, laadukasta ja jaettuun päätöksentekoon perustuvaa terveydenhuoltoa. Hankkeen toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja Duodecim.
Lue lisää hankkeen sivuilta
Kustannusvaikuttavuus osaksi kansallisia suosituksia (2022-2025)
FInCCHTA:n toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä kustannusvaikuttavuustiedon määrää ja tehdä tiedosta pysyvä osa terveydenhuollon kansallisia suosituksia. Lisäksi tarkoituksena on luoda yhtenäinen malli kustannusvaikuttavuustiedon integroimisesta suosituksiin sekä selvittää kansallisten laaturekistereiden hyödyntäminen suosituksien kustannus- ja/tai kustannusvaikuttavuustiedon arvioinnissa.
Hankkeessa myös selkeytetään sosiaalihuollon osalta suosituksissa käytettävää termistöä ja selvittää sosiaalihuollon edellytykset näyttöön perustuviin suosituksiin. Tämän pohjalta suunnitellaan ja toteutetaan kehittämismallit ja -pilotit, esim. muutaman yhteiskehitetyn sosiaalihuollon suosituksen käyttöönottoa, joissa olisi huomioituna kustannus- ja/tai kustannusvaikuttavuustieto.
Hotus on mukana hankkeessa yhteistyötahona ja pilotoi kustannusvaikuttavuustiedon integroimista hoitosuosituksiin.
Lue lisää hankkeesta Innokylän sivuilta.
Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit
Hotus on mukana yhtenä asiantuntijaorganisaationa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Laaturekisterit 2021-2022 -projektin neuvottelukunnassa, jonka tehtävänä on mm. tukea asiantuntemuksellaan laaturekisteritoimintaa, sen kehittämistä ja arvioida laaturekisterien suunnitelmia.
Laaturekisterit 2021-2022 -projektin tavoitteena on valmistautua THL:n lakisääteisen laaturekisteritoiminnan käynnistämiseen.
Laaturekisterit ovat potilaiden saamista hoidoista ja saavutetuista hoitotuloksista muodostettuja tietokokoelmia. Laaturekistereiden avulla tarkoitus on voida seurata, vertailla ja arvioida järjestelmällisesti ja luotettavasti terveydenhuollon laatua. Lue lisää THL:n sivuilta.