Muistava-työkalujen kehittäminen hyvässä vauhdissa
Tiedote 7.11.2019
Työskentely Muistava-työkalujen parissa etenee mukavaa vauhtia. Työkaluista on kehitteillä useita eri versioita, joita voi hyödyntää sekä tukemaan muistisairautta sairastavan henkilön oman tahdon ilmaisua ja keskustelua yhdessä muistisairaan ja omaisten/läheisten kanssa asumiseen liittyvistä kysymyksistä että arvioimaan nykyisen asumismuodon soveltuvuutta muistisairaan tarpeisiin. Valmisteilla on sekä paperista että sähköistä materiaalia, joista ensimmäisiä aihioita on koetestattu yhdessä muistisairautta sairastavien henkilöiden ja Muistiyhdistysten toimijoiden kanssa. Kehitteillä olevia Muistava-työkaluja esitellään ensimmäisen kerran Muistikonferenssissa 14.11.2019 Helsingissä, Tennispalatsissa. Tervetuloa kuuntelemaan!
Muistava-työkalujen kehittäminen etenee
Tiedote 19.6.2019
Muistava-hankkeen puheeksi oton työkalujen kehittämiseen liittyvät osallistavat työpajat on saatu päätökseen. Hankkeen toimijat kiersivät kevään aikana Turussa, Tampereella ja Oulussa ja ideoivat työkaluja yhdessä eri toimijoiden kanssa. Työpajat olivat innostavat ja niistä jäi käteen paljon hyviä ideoita. Näiden ideoiden pohjalta on laadittu tarkemmat suunnitelmat muistisairautta sairastavalle tarkoitetusta asumisen suunnitteluun liittyvästä työkalusta sekä muistisairaan omaisille, läheisille ja ammattilaisille suunnatusta puheeksi oton työkalusta. Näistä kummastakin on parhaillaan kommentointikierrokset käynnissä ja kesän jälkeen työkalujen työstämistä jatketaan palautteiden pohjalta. Syksyllä käynnistyy myös työkalujen ensimmäiset testaukset.
Tässä kohtaa haluamme kiittää kaikkia työpajoissa ja työkalujen kommentoinnissa mukana olleita ja toivottaa aurinkoista kesää kaikille!
Hotuksen ja Muistiliiton Muistava-hankkeen toinen antoisa työpaja järjestettiin Tampereella
Tiedote 18.2.2019
Hotuksen ja Muistiliiton Muistava-hankkeen toinen antoisa työpaja järjestettiin 18.2.2019 Tampereella. Osallistavassa työpajassa oli mukana monia eri toimijoita, myös Muistiaktiivi Jouni Rasi (kuvassa oikealla) Pirkanmaan Muistiyhdistyksestä ja kokemustoimija Petri Lampinen Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksestä.
”Tällä hetkellä muistisairautta sairastavien asuinmuotoon liittyvien kysymysten puheeksi ottamisessa on kirjavuutta ja osa muistisairaista ja läheisistä jää ilman tukea. Muistava-hanke ja sen työpajat ovat tärkeitä asian eteenpäin viemiseksi ja eri näkökulmien esille tuomiseksi.” toteavat herrat yhteen ääneen.
Kiitos Jounille, Petrille ja kaikille muille työpajaan osallistuneille!
Seuraavaksi Muistava-työkalua työstetäänkin Oulussa 18.3.2019.
Hoitotyön tutkimussäätiön ja Muistiliiton yhteisen Muistava-hankkeen työpajat ovat käynnistyneet: Terveisiä Turusta ensimmäisestä Muistava-työpajasta!
Muistava-hanke vastaa muistisairaan asuinmuodon puheeksi ottamisen haasteeseen
Tiedote 4.2.2019
Ikäihmisten ja muistisairaiden pitkäaikaishoito on puhuttanut viime aikoina pitkäaikaishoidossa ilmenneiden puutteiden ja laiminlyöntien vuoksi. Tämä on herättänyt huolta etenkin muistisairaiden ja heidän omaistensa keskuudessa, sillä nykyisellään muistisairaan turvalliseen ja mielekkääseen asumiseen liittyvät kysymykset otetaan usein puheeksi liian myöhään, jolloin heidän mahdollisuutensa vaikuttaa muistisairaan asumispaikkaan ovat vähäiset. Hoitotyön tutkimussäätiön ja Muistiliiton yhteisessä Muistava-hankkeessa kehitetään ratkaisuja muistisairaan asuinmuotoon liittyvien kysymysten oikea-aikaiseen puheeksi ottamiseen yhdessä muistisairaiden, heidän omaistensa, ammattilaisten, vapaaehtoistoimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Muistava-hanke mukana HTTS 2018 – konferenssissa 26-27.9 2018 Vaasassa
Tiedote 27.9.2018
XV Kansallinen hoitotieteellinen konferenssin tavoitteena on luoda katsaus hoitotieteeseen, hoitotieteelliseen tutkimukseen ja tulevaisuuden visioihin, pohtia potilaskeskeisyyden merkitystä hoitotieteessä sekä edistää tieteenalan ja käytännön yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja verkostoitumista.
Tervetuloa juttelemaan ja tutustumaan posteriimme!
Hotuksen ja Muistiliiton yhteisen STEA-rahoitteisen Muistava -hankkeen kuulumisia Muistikonferenssissa
Tiedote 21.8.2018
Kesä lähenee loppuaan ja syksyn myötä pääsemme etenemään STEA-rahoitteisessa Muistava-hankkeessamme seuraavaan mielenkiintoisen vaiheeseen. Kesän aikana olemme saaneet rikkaan aineistomme ensimmäisen analyysikierroksen jo loppusuoralle ja pian pääsemme raportoimaan mielenkiintoisista tuloksistamme. Alustavia tuloksia pääset kuulemaan mm. Muistiliiton 13.-14.11.2018 Helsingissä järjestämässä Muistikonferenssissa.
Kiitos kaikille Hotuksen ja Muistiliiton yhteisen STEA-rahoitteisen Ota puheeksi -hankkeen kyselyyn osallistuneille!
Tiedote 4.6.2018
Saimme kyselyyn runsaasti vastauksia. Näiden, hankkeessa toteutettavien haastattelujen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnatun kyselyn vastausten pohjalta on hyvä lähteä työstämään hankkeessa kehitettävää puheeksioton työkalua. Hankkeen loppuvuosi 2018 kuluu vielä aineistonkeruun ja analyysin parissa. Vuonna 2019 jatkammekin työkalun kehittämistyössä ja siihen liittyvissä työpajoissa. Tiedotamme näistä ja kyselyn tuloksista lisää myöhemmin.
Toivotamme nyt hankkeen toimijoiden puolesta hyvää kesää kaikille!
#otapuheeksi #riittävänajoissa
Ota muutto puheeksi – riittävän ajoissa
Blogiteksti Muistiliiton blogissa 4.5.2018
Koti nähdään usein parhaana paikkana asua, ja tätä asumismuotoa pyritään tukemaan monin tavoin. Kotona asuminen voi kuitenkin olla muistisairauden edetessä turvatonta, ja kodista voi muodostua muistisairaalle tyhjiö, jossa hänen ainoat sosiaaliset kontaktinsa liittyvät kotihoidon käynteihin. Onko tämä sitä, mitä muistisairas itse oikeasti haluaisi?
Lue blogiteksti kokonaisuudessaan täältä
Muistava-hankkeessa kehitetään työkalua muistisairaan henkilön muuton tarpeen puheeksi ottamisen tueksi
Jokaisella muistisairaalla on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään
Tiedote 20.2.2018
Suomessa on arviolta 200 000 muistisairauksia sairastavaa (Muistisairaudet*: Käypä hoito -suositus, 2017), joista jokaisella on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Koti on muistisairaalle oikea asuinpaikka niin kauan kuin se on hänen tahtonsa mukaista ja vastaa hänen tarpeisiinsa, mutta sairauden edetessä koti voi muuttua muistisairaalle turvattomaksi ympäristöksi. Ympärivuorokautisen hoivapalvelun piiriin tapahtuvan oikea-aikaisen muuton tarpeen tunnistaminen ja puheeksiotto voivat olla haastavia.
Hotus on aloittanut Muistiliiton kanssa yhteisen STEA:n rahoittaman hankkeen (2018–2020), jonka tavoitteena on edistää muistisairaan hyvän ja turvallisen hoidon toteutumista. Hankkeessa laaditaan yhdessä muistisairaiden, heidän omaistensa ja muiden sidosryhmien kanssa työkalu, joka auttaa arvioimaan, milloin keskustelu muutosta ympärivuorokautisten hoivapalveluiden piiriin on hyvä aloittaa. Hankkeessa myös luodaan toimintamalli työkalun valtakunnalliseen käyttöönottoon.
*Muistisairaudet. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017 (viitattu 19.2.2018). Saatavilla Internetissä: www.käypähoito.fi